maanantai 12. maaliskuuta 2018

Anna Liisa


Hirveän usein ei tule näytelmiä luettua, mutta päädyin lukemaan Anna Liisan lukupiiriä varten. Kirja lojui hyllylläni monta monituista kuukautta, itseasiassa välillä se vaihtui toiseen painokseen Anna Liisasta. Lopulta joku toinen oli tehnyt teokseen varauksen, eikä voinut enää uusia lainaa, niin oli pakko lukea.
Anna Liisahan on lyhyt, 68 sivua, ja näytelmä on nopea lukea, siihen meni suurinpiirtein tunti. Mietin, miten kummassa en aiemmin saanut aikaiseksi. Toisaalta, hyllyssäni hengailee parikymmentä muuta teosta, joita en ole saanut aikaiseksi lukea.

En oikeastaan tiedä mitä olisin odottanut Anna Liisalta. Ennakkotietoni olivat vähäiset ja aamulla aloin vain lukemaan. Koukutuin heti, tarina kiinnosti todella paljon. Ihmissuhteet ovat niin herkullisia. Ja voin sanoa, että kun kirjoitin lukupiiriä varten sanoja ylös kuvailin tarinaa nopea lukuiseksi, viihdyttäväksi, kiinnostavaksi ja yllättäväksi. Sana tykkäsin alleviivattuna. Tähän mennessä parhain mitä lukenut lukupiiriä varten.

Anna Liisa kertoo siis Anna Liisa nimisestä naisesta, joka on kihloissa Johanneksen kanssa. Kuulutukset kuulutetaan aivan pian, mutta paikalle saapuukin Mikko, Anna Liisan teinivuosien rakas, joka haluaa Anna Liisan itselleen, niin kuin luvattu oli. Ymmärrätte varmaan miksi olin tässä kohtaa aivan intona tarinasta.

(Tästä eteenpäin en suosittele lukemaan, jos et halua tietää miten tarinassa käy.)



Kuten jo mainitsin, tarina oli mielestäni yllätyksellinen. Odotin jotenkin, että Anna Liisa rakastuu uudelleen Mikkoon, hylkää Johanneksen jne. Tällaista perussettiä, mutta sitten näin ei käynytkään. Aluksi ajattelin, että Mikko on varmaan todella loistava tyyppi, enkä ehkä niin pitänyt Johanneksesta. Lopulta en kuitenkaan pitänyt Mikosta, koska hän vain painosti Anna Liisaa, mitä väliä, mitä tapahtui neljä vuotta sitten, miksi lähdit pois, älä tule pilaamaan nyt toisen elämää, vaan etsi uusi nainen itsellesi, joku joka haluaa sinut. Johanneksesta sen verta, ettei hän vaikuttanut lopulta laisinkaan hullummalta.

Anna Liisan salaisuuden paljastuttua ja, kun hän ei ollut saapunut vielä juhliin, ajattelin, että Pirkko, Anna Liisan sisko, löytää hänet kuolleena, että Anna Liisa olisi tehnyt kuitenkin sen itsemurhan, niin kuin oli aikaisemmin melkein tehnyt. Jotenkin yllätti, että hän kertoi kaikille tapahtuneesta. Nyt kun miettiin, nämä neljä vuotta eivät varmasti olleet olleet helppoja Anna Liisalle ja mietin, millainen hänen mielenterveytensä oikein oli.

Oletteko lukeneet Anna Liisaa tai nähnyt siitä sovituksia?


Anna Liisa - Näytelmä kolmessa näytöksessä
Kirjailija: Minna Canth
Julkaistu ensimmäisen kerran: 1895
Julkaisija: Createspace, 2013
Sivuja: 68

Joskus kirjoittaessa miettii (tai useammin kuin joskus), mitä kummaa sitä oikein kirjoittelee. Talviloman jälkeen on todella vähän tunteja, voisi ehkäpä viimein kirjoitella omia tekstejä eteenpäin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti