keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit


Ylpeys ja Ennakkoluulo ja Zombit
Pride and Prejudice and Zombies, 2009
Jane Austen & Seth Grahame-Smith
Sisuksen piirrokset Philip Smiley
Otava 2010
s. 319

Muistan joskus nähneeni tämän kirjan kaupassa ja olin ihan sillee eh, en kyllä haluisi tuota lukea, kuka viitsii tehdä näin rakkaudelleni nimeltä Ylpeys ja Ennakkoluulo. Kävikin kuitenkin niin, että katselimme tässä muutama kuukausi sitten kirjaan perustuvan elokuva Ylpeys ja Ennakkoluulo ja Zombit. Olihan se elokuva niin hyvä, että laitoin kirjan heti varaukseen. Näin se mieli mystisesti muuttuu.

Elizabeth Bennet tunnetaan sisarustensa ohella loistavana zombien tappajana ja no, kaikki menee aikalailla Ylpeyden ja Ennakkoluulon kaavan mukaan, joten turhia siitä nyt liikaa selittämään. Luullakseni jokainen tietää Jane Austenin Ylpeyden ja Ennakkoluulon, jos ei tiedä, niin olen järkyttynyt ja sinun pitäisi heti vähintään katsella elokuva (todellisuudessa ymmärrän, ettei kaikki tämä kiinnosta). Elizabethin ja Darcyn suhde on jotain josta olen aina pitänyt ja kieltämättä oli kiinnostavaa tutustua siihen vähän eri näkökannalta tai siis zombeilla höystettynä.

Mielestäni teos oli ihan hyvä, viihdyttävä ja hyvin vaikea arvioida, juurikin siitä syystä, että suorastaan rakastan Ylpeyttä ja Ennakkoluuloa, joten miten mikään, joka vähääkään liittyy siihen voisi olla huono? En nyt ole sanomassa, että teos olisi huono, pidän sitä kaiken kaikkiaan hyvänä kirjana ja siinä oli joitakin erittäin hyviä kohtia. Jälkimauksi jäi tyytyväisyys siitä, että luin teoksen ja halu lukea alkuperäinen Ylpeys ja Ennakkoluulo uudelleen, koska siitä on jo muutama vuosi, kun sen luin (jep, olen loistava tässä rakastamisessa).

Teoksessa oli toki asioita, jotka ärsyttivät minua suunnatomasti. Toisaalta pidin siitä millaisiksi, jotkut henkilöhahmot oli kärjistetty, mutta toisaalta en. Ehkä se myös laittoi minut ajattelemaan henkilöitä eri tavalla kuin haluaisin, jolloin en ollut tyytyväinen. Kuitenkin, syystä huolimatta, en pitänyt siitä millaisiksi jotkut kuvattiin, koska itse ajattelin niistä muuta.
Lisäksi olin hieman pettynyt taistelukohtauksiin, olisin kaivannut niitä hieman enemmän tai ainakin enemmän kuin vain päänkatkaisua. Kyseessähän on kuitenkin zombit, enemmän ällöttävyyttä, muuta kuin sitä, että Elizabeth haukkaa palan sydäntä, joka herätti mielessäni ison WTF. (Voi tietysti olla, että olen katsellut liikaa ohjelmia täynnä taistelukohtauksia, eikä mikään enää riitä.)

Yhtäkaikki, kirja oli mukavaa luettavaa, enkä todellakaan osannut sanoa kuinka monta tähteä haluan antaa Goodreadsissa. Jos olet miettinyt tämän kirjan lukemista, mutta et ole vain vielä lukenut, suosittelen siihen tarttumaan. Ei se ainakaan ihan huono ole, onhan siinä Elizabeth ja Darcy (oli siinä muutakin hyvää kuin vain he).

Ah, ja elokuva oli kyllä jossain määrin ihan erilainen kuin kirja, mutta mikäpä elokuva olisi sama kuin kirja, viihdyttävä ja hyvä kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti