perjantai 10. tammikuuta 2020

Lupa


Lupa - Eroottisia novelleja
Sita Salminen
Kosmos, 2019
s. 208

Sita Salmisen Lupa - eroottisia novelleja on pyörinyt julkisuudessa erittäin paljon ja ollut puheenaiheena. Odotin tätä hyvinkin kiinnostuneena. Eroottiset novellit osaavat olla hykerryttäviä. Kuitenkin, tätä ennakkomyynti ennätyksiä tehtyä kirjaa odotellessa kirjastosta kuulin tästä lähinnä huonohkoa palautetta. Päätin kuitenkin lukaista tämän itse voidakseni luoda teoksesta oman mielipiteeni, mikä ei sinänsä ollut helppoa. Ennakko-odotukset ovat aina vähän hankalia, erityisesti negatiiviset.

Nyt luettuani voin sanoa, että olen lukenut kutkuttavampiakin eroottisia tekstejä, jotka ovat saaneet varpaat kipristelemään. En sano, että nämä olisivat olleet huonoja, mutta jokin niissä tökki. Häiritsi pienet asiat kuten hierottava sanoo mahdollisesti venäyttäneen lihaksensa ja hieroja sanoo revähdys, ne eivät ole sama asia! Ja, kun henkilö menee naamallensa rinteessä hänen pakarat ovat hellinä. Pieniä asioita, jotka jäävät vaivaamaan, mutta olisi voinut helposti korjata.

Minua myös jokseenkin vaivasi kuinka käytettiin niitä oikeita termejä jatkuvasti. Onhan se oikein hyvä, että käytetään oikeita termejä jne, mutta olen ehdottomasti vähemmän termejä enemmän tunnetta ihminen.

Suurempi asia, joka jäi mietityttämään oli kirjan nimi ja kuitenkin novellien aiheet. Ei tullut kovinkaan lupa fiilis. Esimerkiksi kolmenkimppa novellissa itselle tuli ehh fiilis, kun toisella on tosi epämukava fiilis. En sano, etteikö siinä se pointti sinänsä ollut, mutta jotenkin itselle tuli hieman inha olo. Ja se, kuinka suihkussa ollessa katselemasi ihminen tulee vain luoksesi ja suutelee sinua. Ja nukkumassa oleva henkilö herää yöllä ja joku lähestyy sänkyä, "nukkuva" esittää nukkuvaa ja toinen vain silti käyttää toista hyväksi. Sille on sana, raiskaus.

Ymmärrän kyllä, että nämä ovat eroottisia novelleja ja vain haaveiluja ja saatan vastaavia eroottisia novelleja lukea aina välillä, mutta kun teoksen nimi on Lupa, takana lukee "Sinun kehosi, sinun lupasi" ja on seksipositiivisuuden puolella, niin nämä kyllä jäävät vaivaamaan. Ja mietin myös sitä, että monet nuoret lukevat tätä, millaisen kuvan he saavat näistä novelleista, joissa ei lupia kysellä, teoksessa, jossa lupa on vahvasti esillä?

Eivät nämä kokonaan huonoja kuitenkaan olleet vaikka ehkä sellaisen kuvan tästä nyt voi saadakin. Pari suosikkia sieltä itselleni sain, mutta muuten novellit eivät niin innostaneet ja yllättävän monessa mietin ihan muuta kuin tekstiä, jota luin. Olisin kaivannut enemmän kutkuttavuutta ja ehkä sitä arkea, joka jotenkin jäi kuitenkin vähän etäiseksi tässä.

Erittäin huomioitavaa on kuitenkin, että jokaisella on aina omat mieltymykset erotiikan suhteen ja pidämme erilaisista asioista. Nämä eivät nyt tällä kertaa iskeneet minuun, vaikka vähän saivatkin sukat pyörimään. Mutta hieman harmistuttavaa oli se tunne, että näissä oli aiheita, joista voisin pitääkin, mutta jokin vain tökki, oliko se minä vai teksti on tietysti eri asia.

Kansista kuitenkin vielä pointseja, se on mielestäni kauniin yksinkertainen.


Oli vaikeaa kirjoittaa kirjasta, ihan vain jo, koska novellit ja se, ettei mielipiteeni ole täysin positiivinen, mutta myös se, että kirjoittaa suomalaisen kirjailijan teoksesta. Ennen en ole asiaa niin ajatellut, mutta oon jotenkin herännyt, että jotkut oikeasti lukevat blogiani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti