maanantai 25. maaliskuuta 2019

Keskiyön valtiatar


Keskiyön valtiatar
The Dark Artifices, Book One: Lady Midnight
Cassandra Clare, 2016
Suomentanut Terhi Leskinen
Otava, 2017
751 s.

Päädyin ostamaan tämän kaupasta, niin kovin pidän Shadowhunters tv-sarjasta. Muistin kuitenkin sitten, että Varjojen kaupungit sarjan viimeiset osat eivät olleet oikein minun makuuni. Positiivisesti kuitenkin yllätyin tästä, minulla ei ollut ennakkoajatuksia. En oikein tiennyt mitä odottaa. Ehkä juurikin siitä syystä pidin tästä paljon. Keskiyön valtiatar piti minut otteessaan ja joissakin kohdin yllätti. Tarina on viihdyttävä ja luinkin sen viikossa, aamuin illoin, harjoitteluuni kirja ei kuitenkaan seurannut mielen tasolla. Ainakaan niin kovasti, että olisin janonnut sen luokse pääsyä tai miettinyt sitä koko päivän.

Keskiyön valtiatar sijoittuu samaan maailmaan kuin Varjojen kaupungit sarja, josta on niin elokuva kuin erinäisiä vapauksia ottanut tv-sarja. Ajallisesti tapahtumat tapahtuvat joitakin vuosia Varjojen kaupunkien jälkeen. Keskiyön valtiattaren hahmot ovat sinänsä uusia tuttavuuksia, vaikka heidät kohdattiinkin jo aiemmassa sarjassa. Etäisesti muistan tämän Keskiyön valtiattaren vuoksi, muuten en olisi muistanut. Keskiyön valtiattaressa vierailevat vastavuoroisesti Varjojen kaupungit sarjan päähahmot kuten Jace Herondale ja Clary Fairchild.

New Yorkin sijaan ollaan kuitenkin Los Angelesissa, enkelten kaupungissa. Instituutissa asustaa Blackthornin perhe ja Emma Carstairs, jota ajaa eteen päin kosto vanhempien kuolemasta. Kun samantapaisi murhia alkaa tapahtumaan kaupungissa, Emma alkaa epävirallisesti tutkimaan tapauksia vetäen muutkin instituutista mukaan tutkimuksiin. Kuka uhkaa alamaalaisia ja miksi? Ovat kysymyksiä, joihin etsitään vastausta. Loppuratkaisua ei olisi voinut alussa arvata, mutta tarinan edetessä ainakin itselle tuli pientä epäilystä syyllisestä ja voisin sanoa, että oikeastaan yllätyksen teki se, että syyllinen oli juuri se henkilö, jota oli epäillyt, mutta päättänyt, ettei se voi olla hän.

Tarinassa Emma ja Jules ovat parabateita, (valan vannoneita taistelutovereita) ja minua jokseenkin ärsytti heidän erikoisuutensa. Mietin onko heissäkin nyt jotakin erityisen mahtavaa ja miksi. Edellisen sarjan Jacella ja Clarylla, kun on. Mietin, ettei Emmalla ja Julesilla mitenkään voi olla samasta syystä, mutta mikä se sitten on. Mielestäni ratkaisu oli hyvä ja kiinnostava.
Jotakin pientä samanlaisuutta voi havaita ainakin näiden kahden sarjojen aluissa romantiikan osalta. Löydetään rakkaus, halutaan olla yhdessä, mutta selviää, ettei voida olla, sydän särkyy. Toisaalta tämä ei haittaa, ainakaan minua. Pidän romantiikasta, mutkikkaasta sellaisesta, ja nämä ovat kuitenkin hyvin erilaisia tilanteita. Mielenkiinnolla jatkan seuraavaan osaan Varjojen valtiaaseen, jos vaikka selviäisi mitä näille kyyhkysille tapahtuu. Myös uusi kiintoisa henkilöhahmo ilmestyi, tai toki, se oli heti Keskiyön valtiattaren alussa, mutta en mitenkään olisi arvannut hänelle tämmöistä roolia! Mielenkiintoista.

Toivotan teille onnellista jatkoa!

Helmet lukuhaasteen kohtaan:  17. Kirjassa on kaksoset.
Popsugar haasteen kohtaan: A book by an author whose first and last names start with a same letter



Luonto on kummallinen, viikonloppuna mitä ihanin, lämpöinen keli, sitten iskee räntäsade hirmuisen tuulen kera, yllättäen onkin taas kylmä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti